Τελευταία νέα

Ενημέρωση


21 Απριλίου 2023 Χωρίς κατηγορία

Οι εξετάσεις κοπράνων μπορεί να παρέχουν έναν χρήσιμο τρόπο για να βοηθήσουν τους γιατρούς να εντοπίσουν πρώιμο καρκίνο του παγκρέατος, λένε οι ερευνητές.

Τα ευρήματα, που περιγράφονται στο περιοδικό Gut, υποδηλώνουν ότι ανιχνεύσιμες αλλαγές που αφορούν στα εντερικά βακτήρια, θα μπορούσαν να παρέχουν ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι υπάρχει όγκος.

Ο καρκίνος του παγκρέατος συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Αυτό σημαίνει ότι είναι συνήθως πιο προχωρημένο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί όταν εντοπιστεί.

Καθώς ο καρκίνος μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει ασαφή συμπτώματα, όπως δυσπεψία, αλλαγές στη συνήθεια του εντέρου και κάποιο πόνο στην κοιλιά ή στην πλάτη. Μερικοί άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους αρκετές φορές πριν διαγνωστούν.

Η ισπανική ερευνητική ομάδα πίσω από το έργο αξιολόγησε ασθενείς από δύο νοσοκομεία – το ένα στη Μαδρίτη και το άλλο στη Βαρκελώνη. Μόνο ορισμένοι από τους ασθενείς είχαν αδενοκαρκίνωμα παγκρεατικού πόρου, ενώ οι άλλοι επιλέχθηκαν ως μάρτυρες για σύγκριση.

Οι ερευνητές συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα κοπράνων από τους εθελοντές για να δουν αν υπήρχε κάποια διακριτή διαφορά. Τα κόπρανα έδειξαν μια διαφορά που η ομάδα πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για τη διάγνωση του καρκίνου του παγκρέατος.

Ήταν ένα ξεχωριστό γονιδιωματικό προφίλ βακτηρίων, μυκήτων και άλλων μικροβίων του εντέρου.  Αυτό αναγνώριζε σταθερά ασθενείς με τη νόσο, ανεξάρτητα από το πόσο είχε προχωρήσει, υποδηλώνοντας ότι οι χαρακτηριστικές υπογραφές μικροβιώματος εμφανίζονται νωρίς και ότι το μικροβίωμα των κοπράνων μπορεί να εντοπίσει τη νόσο σε πρώιμο στάδιο, λένε οι ερευνητές.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες – και μερικές ήδη πραγματοποιούνται.

 

Kartal E, et al. Gut 2022



4 Απριλίου 2023 Χωρίς κατηγορία

Σε μια πληθυσμιακή μελέτη από την Ιταλία, χρησιμοποιήθηκαν λεπτομερή βασικά ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων για την αξιολόγηση της δίαιτας 23.000 ενηλίκων. Σε μια μέση παρακολούθηση 12 ετών, οι δίαιτες  με κακή ποιότητα θρεπτικών συστατικών στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίστηκαν μεμονωμένα με σημαντικά υψηλότερη θνησιμότητα από κάθε αιτία.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη διατροφή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε στις οποίες συμμετείχαν >200.000 επαγγελματίες υγείας των ΗΠΑ. Η πρόσληψη υπερεπεξεργασμένης τροφής, σε ημερήσιες μερίδες, υπολογίστηκε από ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν κατά την έναρξη και κάθε 4 χρόνια. Μετά από ≈25 χρόνια παρακολούθησης, οι άνδρες με την υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου από τους άνδρες με τη χαμηλότερη κατανάλωση. Δεν παρατηρήθηκε τέτοια συσχέτιση μεταξύ των γυναικών.

 

Bonaccio M et al. Joint association of food nutritional profile by Nutri-Score front-of-pack label and ultra-processed food intake with mortality: Moli-sani prospective cohort study. BMJ 2022
Wang L et al. Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: Results from three prospective US cohort studies. BMJ 
Monteiro CA and Cannon G. The trouble with ultra-processed foods. BMJ 2022


Copyright 2023. All rights reserved.